Ansvarsfullt lite bättreAnsvarsfullt lite bättre

Alla VISKLIG-produkter tillverkas i Finland. På så sätt ger vi konsumenterna möjligheten att stöda finskt arbete och den finska textilindustrin. Den finska produktionen garanterar också det att tillverkningen har ägt rum med respekt för både människor och natur. När produktionen äger rum nära, kan vi till exempel enkelt besöka skräddarna som tillverkar VISKLIG-plaggen.

VISKLIG produkterna tillverkas inte som massproduktion, utan enligt förfrågan. På detta sätt förblir produkterna också unika.

Vi strävar till att förse våra kunder med basic kläder som håller länge, är tidlösa och representerar något annat än förbigående modeflugor eller ”snabbmode”.

VISKLIG. Ansvarsfullt lite bättre.


VISKLIG-bomull

Tyget som används i alla VISKLIG plagg tillverkas och färgas i Finland. Tyget tillverkas i Orivesi och färgas i Nokia. Tyget har tilldelats Oeko-Tex® standard 100, klass II (produkter med hög hudkontakt), vilket garanterar att stickorna är tillverkade utan skadliga kemikalier som kan vara skadliga för människor, djur eller miljön.

Ekologisk bomull används för tyget, som både odlas och vävs i Turkiet. Det ekologiska bomullsgarnet vi använder har tilldelats GOTS-certifikatet (Global Organic Textile Standard). Förutom produktionens miljövänlighet täcker certifikatet också frågor om människors och djurens välbefinnande. GOTS-certifiering kan endast beviljas för ekologiskt producerad bomull.

När bomullen och garnet produceras i Turkiet och resten av arbetet görs i Finland, hålls produktionskedjan kort. Ju kortare produktionskedja, desto lättare är det för oss att säkerställa kedjans transparens, och desto bättre kan du som konsument vara säker på att produkterna tillverkas utan onödiga och långa transportsträckor, vilka i sin tur skulle bidra till onödig belastning för miljön.


VISKLIG-merinoull

Merinoullen som används i våra produkter är av mulesingfri kvalitet. Fiberns ursprung är främst Sydafrika. Små mängder fiber kan också komma från Sydamerika, Australien och Nya Zeeland från mulesingfria källor. Parasiten som har sina bon i merinofårens veck, vilket den för fåren smärtsamma mulesingåtgärden försöker förhindra, förekommer inte i Sydafrika, vilket gör att all sydafrikansk merinoull alltid är mulesingfri.

Merinoullgarnet som används i mössorna spins i Litauen och färgas i Italien. Efter detta anländer garnet till Finland till Yli-Ullava för att stickas, varefter mössorna tillverkas av stickningen.

Garnet som används i tubscarfarna spins i Rumänien. Stickningen sker i Finland i Orivesi och färgningen i Hämeenkyrö. Scarfarna sys sedan i Kangasala.

Merinoullgarnet som används i mössorna och tubscarfarna är inte bara mulesing-fri, utan också Öko-Tex® 100 standardiserad.